Skolevægring


Skolevægring og langvarigt skolefravær kan være en frustrerende og svær situation for både skole, forældre og ikke mindst barnet/den unge. Et bekymrende højt skolefravær er et enormt komplekst fænomen, som kræver masser af ro og tålmodighed i kampen for at få barnet i skole og i trivsel igen.


I et forløb hos mig vil jeg ofte starte med at danne mig et overblik over fraværet og alle dets mange mekanismer. Der findes mange forskellige årsager til langvarigt skolefravær, som ofte både handler om forhold i skolen og i klassen, forhold i familien og hos det enkelte barn. Det er min erfaring, at det er vigtigt, at vi giver os tid til at lave en grundig analyse af alle disse årsager. Ofte vil jeg bede jer om at udfylde spørgeskemaer hjemme. Samtidig lægger jeg også vægt på, at vi får lavet en handleplan, der fokuserer på gradvist at få barnet mere i skole. Et lige så vigtigt mål er dog at få barnet i bedre trivsel. Jeg vil fokusere på at arbejde med de voksne omkring barnet, særligt jer forældre. Men jeg vil også have samtaler med barnet/den unge, og jeg har også mulighed for at deltage i møder på skolen, såfremt det giver mening.


Som tidligere psykolog ved PPR har jeg arbejdet med mange børn, der oplever et stærkt ubehag ved at komme i skole. I mit arbejde trækker både på denne erfaring men gør også brug af bl.a. Back2School, der er en manualbaseret måde at arbejde med skolefravær, som bygger på kognitiv adfærdsterapi. Metoden er udviklet af CEBU på Aarhus Universitet. Mange børn med skolevægring lider af angst, men kan også have andre diagnoser så som ADHD eller autismespektrumforstyrrelser.

 

 

Barnets stemme

Skolefravær og skolevægring kan forstås som barnet/den unge, der prøver at kommunikere noget til de voksne; ”hallo voksne, der er noget her, der er forsvært for mig, og som jeg ikke selv kan klare”. Som voksne omkring barnet erdet vores vigtigste opgave at prøve at forstå barnet og barnets perspektiv. Viskal altså tage barnet/den unge alvorligt, og nysgerrigt forholde os til ham/hende.Hvad er det barnet/den unge forsøger at undgå ved at blive hjemme? Ofte nårbarnet ikke vil i skole, er det fordi barnet prøver at passe på sig selv.

Forældre til et skolevægrende barn

Når et barn gentagne gange ikke vil i skole og måske er helt skolevægrende,påvirker det i høj grad hele familien. Måske du læser dette, fordi dit barn ermere eller mindre fraværende fra skolen. Så kender du også til alle defølelser, der er forbundet hermed som forældre, så som frustration,magtesløshed, håbløshed, vrede, utålmodighed og skam.

Udover mit fokus på jeres barn og barnets trivsel, arbejder jeg også medforældre. Det kan være enormt vanskeligt som forældre at vide, hvornår man skal”tvinge” eller presse sit barn i skole, og hvornår man skal opgive kampen.Disse daglige konflikter og dilemmaer slider på jer som forældre, og det erhelt normalt som forældre at opleve frustrationer og bekymringer. Hos mig vilvi både arbejde med, hvordan I som forældre bedre kan være i alle disse sværefølelser og situationer, men også hvordan I kan passe på jer selv i dennesituation.

 

Vær opmærksom på tidlige tegn på skolevægring

Det skal altid tages alvorligt, hvis et barn giver udtryk for ikke at havelyst til at komme i skole. Det kan fx være et barn, der gentagne gange klagerover ondt i hovedet eller mavepine og derved får flere og flere sygedage.Hermed kan der være startet en negativ spiral, hvor det bliver sværere ogsværere for barnet at komme i skole. Hvis det sker, er det vigtigt at gribehurtigt ind både i skolen og hjemme. Bed gerne om et møde med skolen med fokuspå at blive klogere på årsagen til, at barnet i stigende grad ikke vil i skole.

Jeg anbefaler altid, at I henvender jer til egen læge, hvis I oplever, atjeres barn har et bekymrende skolefravær, eller mistrives og klager overfysiske symptomer.

unsplash